Czy wiecie, że do Świąt zostało tylko 29 dni
Dlatego już teraz mamy dla Was przepis na świąteczne słodkości – roladę z ciasta marchewkowego 🥕

SKŁADNIKI:
🔸 2 marchewki (ok. 280 g)
🔸 3 duże jaja
🔸 1/2 szklanki cukru
🔸 2 łyżki oleju roślinnego
🔸 3/4 szklanki mąki pszennej
🔸 1 łyżka cukru wanilinowego
🔸 szczypta soli
🔸 1 łyżeczka proszku do pieczenia
🔸 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
🔸 1 łyżeczka cynamonu
🔸 1/3 łyżeczki mielonego imbiru

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
🔹 CIASTO:
🔸 Jajka, serek, masło i marchewkę wyjąć wcześniej z lodówki i ogrzać. Blaszkę do pieczenia o wymiarach ok. 25 x 33 cm posmarować tłuszczem, położyć papier do pieczenia i z wierzchu też posmarować go tłuszczem.
🔸 Marchewkę obrać i zetrzeć na tarce o małych oczkach.
🔸 Piekarnik nagrzać do 175 stopni C.
🔸 Jajka ubijać przez ok. 3 minuty na puszysto, następnie stopniowo, po łyżce, wsypywać cukier cały czas ubijając. Na koniec stopniowo wlewać olej ubijając składniki.
🔸 W oddzielnej misce wymieszać mąkę z cukrem wanilinowym, solą, proszkiem, sodą, cynamonem i imbirem.
🔸 Suche składniki wsypać do ubitej masy i delikatnie wymieszać łyżką. Następnie dodać marchewkę lekko odciśniętą w dłoni z soku i ponownie wymieszać.
🔸 Wyłożyć do przygotowanej formy i wstawić do piekarnika na ok. 17 – 20 minut. Ściereczkę kuchenną wysypać przez sitko cukrem pudrem i wyłożyć na to ciasto do góry dnem.
🔸 Odkleić z wierzchu papier i zawinąć roladę w ściereczkę wzdłuż dłuższego boku. Odłożyć do całkowitego ostudzenia.

🔹 NADZIENIE:
🔸 Zacząć przygotowywać gdy rolada ostygnie.
🔸 Ubić masło z serkiem, cukrem wanilinowym i cukrem pudrem na puszysty krem (ok. 3 – 4 minuty).
🔸 Rozwinąć placek marchewkowy i posmarować go kremem. Zwinąć ponownie roladę i odstawić w chłodne miejsce na minimum 1 godzinę, aż krem trochę zesztywnieje.
🔸 Przed podaniem posypać cukrem pudrem.

SMACZNEGO