My odliczamy dni do świąt szczególnie ze względu na te słodkości, które pojawią się na stole Wigilijnym
Aż nam ślinka cieknie 🤤
U nas tort makowy to numer jeden 🍰

SKŁADNIKI:
🔹 BLATY MAKOWE
🔸1 i 1/2 szklanki maku
🔸1 szklanka cukru pudru
🔸 7 jaj
🔸 1 łyżka miodu
🔸 5 łyżek bułki tartej
🔸 50 g orzechów włoskich
🔸 olejek migdałowy

🔹 MASA KAWOWA
🔸 4 jaja
🔸 1 i 1/2 szklanki cukru
🔸 2 łyżki kawy rozpuszczalnej “nesca”
🔸 400 g masła
🔸 2 łyżki spirytusu (opcjonalnie)

🔹 ORAZ
🔸 1/3 szklanki amaretto + 1/3 szklanki wody
🔸 ok. 250 g bezików
🔸 orzechy do dekoracji

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

🔹BLATY MAKOWE
🔸 Mak wsypać do garnka, zalać wrzątkiem, gotować przez 15 minut. Dokładnie odcedzić na sitku, ostudzić i zmielić dwukrotnie w maszynce (mak można zmielić w termomiksie).
🔸 Żółtka utrzeć z cukrem pudrem, następnie stopniowo dodawać mak. Na koniec dodać miód, bułkę tartą, rozdrobnione orzechy, olejek migdałowy i wymieszać.
🔸 Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie wmieszać w masę makową. Wyłożyć do tortownicy o średnicy 25 cm i piec przez ok. 40 minut w 180 stopniach C.
🔸 Po ostudzeniu przekroić na 2 blaty.

🔹MASA KAWOWA
🔸 Jajka ubić na parze z dodatkiem cukru. Pod koniec dodawać kawę i ubijać dalej, aż kawa się rozpuści.
🔸 Gdy masa już się podgrzeje, zdjąć miskę z pary i dalej ubijać już bez podgrzewania.
🔸 Masło utrzeć na puszystą masę, stopniowo dodawać przestudzoną masę z ubitych jajek cały czas ubijając.
🔸 Na koniec dodawać małymi porcjami spirytus.

🔹 PRZEŁOŻENIE
🔸 Dolny blat makowy nasączyć połową mieszanki amaretto i wody, wyłożyć 1/3 masy kawowej, ułożyć warstwę z bez i przykryć 1/3 masy kawowej.
🔸 Położyć drugi krążek makowy, nasączyć resztą mieszanki, posmarować wierzch oraz boki resztą kremu.
🔸Udekorować pozostałą bezą i orzechami.
🔸 Wstawić do lodówki na minimum 1 i 1/2 godziny.

SMACZNEGO