Celiakia

Zmiana nawyków żywieniowych nie zawsze pomoże nam się uporać z problemami trawiennymi. W dzisiejszych czasach, w dobie szybkiego jedzenia i sztucznie przetwarzanej żywności, przejście na „zdrową dietę” to nie jedyne wyjście z problemów. Nie zawsze to właśnie ta zła dieta pogarsza nasz stan, a choroba zwiana celiakią. Celiakia to nietolerancja na gluten – białko zawarte m.in. w pszenicy. Chorują na nią nie tylko dzieci ale też dorośli. I często nic o tym nie wiedzą! Jakie są objawy tej choroby? Jakie badania trzeba zrobić i jak przebiega leczenie?

Zdaniem naukowców gluten zwarty w ziarnach pszenicy, owsa, żyta i jęczmienia wywołuje u niektórych osób reakcję alergiczną, która prowadzi do stanu zapalnego jelita i zniszczenia śluzówki.

Choroba może mieć różne objawy.

Celiakia u każdej osoby może przebiegać inaczej. U dorosłych zazwyczaj rozwija się skrycie. Czasem choroba ta daje o sobie znać poprzez: zaburzony rytm wypróżniania, biegunki, wzdęcia czy bóle brzucha. Innym razem nie ma dolegliwości gastrycznych ale zamiast tego organizm wysyła nietypowe sygnały takie jak:

zanik mięśni, skurcze
skłonność do krwawień, bladość skóry, anemia
częste złamania, bóle kości i stawów
zapalenie, obrzęki, wybroczyny
mrowienie w stopach lub nogach, padaczka, zapalenie nerwów
nieregularność lub brak miesiączek, impotencja

Patrząc na różnorodność objawów rozpoznanie celiakii jest bardzo trudne.

Metody leczenia.

Na celiakię nie ma leku. Jedyną i skuteczną metodą leczenia jest przestrzeganie prawidłowej diety – czyli diety bezglutenowej. Nie możemy zapomnieć o tym, że jeśli zjemy odrobinę glutenu, to musimy liczyć się z powrotem choroby. Objawy celiakii ustąpić już po kilku tygodniach, a nawet paru dniach od rozpoczęcia diety. Więcej czasy zajmie nam odbudowanie błony śluzowej jelita. Na to trzeba poczekać przynajmniej kilka miesięcy, a w ciężkich przypadkach do 3 lat.

Pamiętajcie, że celiakii nie wolno bagatelizować. Nieleczona prowadzi do wielu powikłań, np. osteoporozy, anemii, nowotworów, zmian neurologicznych.

Jak żyć bez glutenu?

Producenci dzisiejszej żywności wychodzą naprzeciw osobom z celiakią. Na rynku pojawia się coraz więcej produktów nie zwierających gluten. Pamiętaj, jeżeli masz objawy celiakii wybierz się do lekarza i zrób odpowiednie testy.