Notice: Function _load_textdomain_just_in_time was called incorrectly. Translation loading for the acf domain was triggered too early. This is usually an indicator for some code in the plugin or theme running too early. Translations should be loaded at the init action or later. Please see Debugging in WordPress for more information. (This message was added in version 6.7.0.) in /usr/home/mcarewww/domains/mcare.pl/public_html/wp-includes/functions.php on line 6121 Celiakia - Medicare

Celiakia

Zmiana nawyków żywieniowych nie zawsze pomoże nam się uporać z problemami trawiennymi. W dzisiejszych czasach, w dobie szybkiego jedzenia i sztucznie przetwarzanej żywności, przejście na „zdrową dietę” to nie jedyne wyjście z problemów. Nie zawsze to właśnie ta zła dieta pogarsza nasz stan, a choroba zwiana celiakią. Celiakia to nietolerancja na gluten – białko zawarte m.in. w pszenicy. Chorują na nią nie tylko dzieci ale też dorośli. I często nic o tym nie wiedzą! Jakie są objawy tej choroby? Jakie badania trzeba zrobić i jak przebiega leczenie?

Zdaniem naukowców gluten zwarty w ziarnach pszenicy, owsa, żyta i jęczmienia wywołuje u niektórych osób reakcję alergiczną, która prowadzi do stanu zapalnego jelita i zniszczenia śluzówki.

Choroba może mieć różne objawy.

Celiakia u każdej osoby może przebiegać inaczej. U dorosłych zazwyczaj rozwija się skrycie. Czasem choroba ta daje o sobie znać poprzez: zaburzony rytm wypróżniania, biegunki, wzdęcia czy bóle brzucha. Innym razem nie ma dolegliwości gastrycznych ale zamiast tego organizm wysyła nietypowe sygnały takie jak:

zanik mięśni, skurcze
skłonność do krwawień, bladość skóry, anemia
częste złamania, bóle kości i stawów
zapalenie, obrzęki, wybroczyny
mrowienie w stopach lub nogach, padaczka, zapalenie nerwów
nieregularność lub brak miesiączek, impotencja

Patrząc na różnorodność objawów rozpoznanie celiakii jest bardzo trudne.

Metody leczenia.

Na celiakię nie ma leku. Jedyną i skuteczną metodą leczenia jest przestrzeganie prawidłowej diety – czyli diety bezglutenowej. Nie możemy zapomnieć o tym, że jeśli zjemy odrobinę glutenu, to musimy liczyć się z powrotem choroby. Objawy celiakii ustąpić już po kilku tygodniach, a nawet paru dniach od rozpoczęcia diety. Więcej czasy zajmie nam odbudowanie błony śluzowej jelita. Na to trzeba poczekać przynajmniej kilka miesięcy, a w ciężkich przypadkach do 3 lat.

Pamiętajcie, że celiakii nie wolno bagatelizować. Nieleczona prowadzi do wielu powikłań, np. osteoporozy, anemii, nowotworów, zmian neurologicznych.

Jak żyć bez glutenu?

Producenci dzisiejszej żywności wychodzą naprzeciw osobom z celiakią. Na rynku pojawia się coraz więcej produktów nie zwierających gluten. Pamiętaj, jeżeli masz objawy celiakii wybierz się do lekarza i zrób odpowiednie testy.