Witamina B1

🔸ABC OPIEKUNKI🔸

Witamina B to związek potrzebny do prawidłowego utrzymania procesów życiowych.

Witamina ta:
– wpływa na pracę układu nerwowego,
– wspomaga układ sercowo-naczyniowy,
– wspiera układ immunologiczny.

Witamina B1 może mieć dobry wpływ na wczesne uszkodzenia nerek u osób z cukrzycą typu 2. Wielu chorych na cukrzycę typu 1 lub 2 cierpi właśnie na niedobór witaminy B1.

Gdzie znajdziemy witaminę B1?

Najwięcej witaminy B1 znajdziemy w produktach zbożowych i suchych nasionach roślin strączkowych. Znajdziemy ją również w wieprzowinie, podrobach, kaszach, rybach, soczewicy oraz mniejszą ilość w owocach, mleku, warzywach, jogurtach czy serach
pleśniowych.

PRZYKŁADY SPOŻYWCZE:
mleko, jogurty, sery pleśniowe i twarogowe, karczochy,
śledzie, maliny, banany, jabłka, brzoskwinie, bułki pszenne, chleb mieszany, płatki owsiane, ryż, makrela, łosoś, schab wieprzowy, soja,
groch, nasiona słonecznika, drożdże.

NIEDOBÓR:

🔸 bóle i skurcze mięśni,
🔸 problemy z pamięcią ,
🔸 oczopląs,
🔸 przyspieszone bicie serce,
🔸 powiększenie mięśnia sercowego,
🔸 opuchlizna kończyn górnych i dolnych,
🔸 zaburzenia trawienia,
🔸 utrata masy ciała,
🔸 uczucie zmęczenia.

NADMIAR:

🔸 drżeniem mięśni,
🔸 arytmia serca,
🔸 zawroty głowy.