Witamina B2

Witamina B2 inaczej ryboflawina wspomaga widzenie,
pracę błon śluzowych, śluzówki przewodu pokarmowego, dróg oddechowych oraz skóry. Aby mieć odpowiedni poziom tej witaminy, należy stosować zdrową dietę.

Występuje w:
– mięsie drobiowym i wieprzowym,
– wątróbce,
– ziemniakach,
– grochu,
– fasoli,
– soi,
– produktach zbożowych,
– mleku,
– jogurtach,
– kefirze,
– serach,
– jajach,
– bananach,
– truskawkach,
– migdałach, orzechach włoskich,
– nasionach: słonecznika, dyni, sezamu,
– zielonych warzywach, np. brokuł, rukola, ogórki, karczochy.

Zwiększoną ilość ryboflawiny potrzebują kobiety w ciąży,
kobiety karmiące piersią, osoby sprawne fizyczne,
osoby żyjące w stresie, dzieci i młodzież w czasie wzrostu,
osoby na diecie odchudzającej oraz seniorzy.
Ryboflawina konieczna jest dla osób z nadczynnością tarczycy
chorych na nowotwory oraz mających problemy z jelitami i wątrobą.

NIEDOBÓR:
– niedokrwistość,
– problemy ze wzrokiem,
– zmiany w układzie nerwowym,
– zmiany w jamie ustnej,
– zajady,
– pogorszona kondycja paznokci i włosów,
– stan zapalny skóry
– łojotok,
– bóle i zawroty głowy,
– bezsenność,
– nadmierne zmęczenie.

NADMIAR:

– wymioty,
– nudności,
– ból brzucha,
– ciemnożółty kolor moczu.