Witamina D
Witamina D inaczej zwana jest witaminą słońca!
Jej główną funkcją jest utrzymanie prawidłowego poziomu wapnia i fosforu w organizmie.
Wpływa na rozwój kości, mięśni, pobudza komórki do wytwarzania przeciwciał oraz zmniejsza ryzyko wystąpienia chorób takich jak nadciśnienie, nowotwory i choroby autoimmunologiczne.
NIEDOBORY:
skurcze mięśni oraz ich osłabienie,
ból kości,
ciągłe zmęczenie,
problemy ze snem,
obniżenie nastroju,
stany depresyjne;
wypadanie włosów,
infekcje,
problem z gojeniem ran.
NADMIAR:
suchość oraz metaliczny posmak w ustach,
częste bóle głowy,
brak apetytu,
nudności oraz wymioty,
biegunki albo zaparcia,
problemy z koncentracją,
częste oddawanie moczu,
przewlekła senność.
Wiele badań wykazuje związek pomiędzy witaminą D i depresją.
Pacjenci cierpiący na depresję bardzo często mieli niski poziom witaminy D. Statystyki pokazują również to, że osoby z niskim parametrem witaminy D są znacznie bardziej narażone na depresję.
Witamina D jest bardzo ważnym składnikiem wspomagającym pracę mózgu!
A kto jest najbardziej narażony na niedobór witaminy D?
Zazwyczaj najbardziej narażone są osoby które mieszkają w miejscach, gdzie jest mały dostęp do słońca. Jednak osoby ze słonecznych miejscowości również narażone są na jej brak – niestety częściej przebywamy w budynkach niż na zewnątrz.
Pozostałe osoby, które mogą mieć problem z niedoborem witaminy D to osoby z chorobami takimi jak:
nadciśnienie tętnicze,
cukrzyca,
otyłość,
hashimoto,
choroba niedokrwienna serca,
atopowe zapalenie skóry,
astma,
reumatoidalne zapalenie stawów,
stłuszczenie wątroby,
niewydolność wątroby lub nerek.
SKĄD CZERPAĆ WITAMINĘ D?
Latem wystarczy, że spędzimy minimum 15 minut dziennie na słońcu najlepiej w godzinach między 10:00-15:00. Oprócz czerpania witaminy ze słońca możemy znaleźć ją oczywiście w formie tabletek ale i w jedzeniu: łosoś świeży, śledzie w oleju, ryby z puszki np. tuńczyk i sardynki, makrela, dorsz, żółtka jaj, ser żółty, mleko krowie.