
Witamina K
WITAMINA K
Witamina ta niezbędna jest do tworzenia czynników krzepnięcia krwi i ma działanie przeciwkrwotoczne. Ma ona właściwości przeciwgrzybicze, przeciwzapalne, przeciwbólowe i antybakteryjne.
Witamina K w kosmetykach idealnie rozjaśnia skórę, poprawia jej koloryt oraz redukuje zaczerwienienia.
NIEDOBÓR
- wydłużony czas krzepnięcia krwi
- krwiomocz
- krwotoki z nosa
- powstawanie siniaków
- wylewy krwi do narządów
- obfite krwawienia miesięczne u kobiet
NADMIAR
- bóle serca
- uczucie gorąca
- nadmierna potliwość
- zaburzenia funkcji wątroby
ŹRÓDŁA WITAMINY K
Największa wartość tej witaminy znajduje się w warzywach i owocach takich jak: sałata, szpinak, brukselka, zielona herbata, kapusta, kalafior, fasola, groszek zielony, jajka, masło, ziemniaki, marchew, pomidor, pomarańcze, mleko, mięso, chleb, brzoskwinie, ananas i grejpfrut.