Witamina K

WITAMINA K

Witamina ta niezbędna jest do tworzenia czynników krzepnięcia krwi i ma działanie przeciwkrwotoczne. Ma ona właściwości przeciwgrzybicze, przeciwzapalne, przeciwbólowe i antybakteryjne.
Witamina K w kosmetykach idealnie rozjaśnia skórę, poprawia jej koloryt oraz redukuje zaczerwienienia.

NIEDOBÓR

  • wydłużony czas krzepnięcia krwi
  • krwiomocz
  • krwotoki z nosa
  • powstawanie siniaków
  • wylewy krwi do narządów
  • obfite krwawienia miesięczne u kobiet

NADMIAR

  • bóle serca
  • uczucie gorąca
  • nadmierna potliwość
  • zaburzenia funkcji wątroby

ŹRÓDŁA WITAMINY K

Największa wartość tej witaminy znajduje się w warzywach i owocach takich jak: sałata, szpinak, brukselka, zielona herbata, kapusta, kalafior, fasola, groszek zielony, jajka, masło, ziemniaki, marchew, pomidor, pomarańcze, mleko, mięso, chleb, brzoskwinie, ananas i grejpfrut.