
Babka ziemniaczana
Babkę ziemniaczaną w Polsce nazywamy kartoflakiem. Ta potrawa jest tak popularna, że już od kilkunastu lat w Supraślu odbywają się Mistrzostwa Świata w jej pieczeniu.
Dziś chętnie spróbujemy zrobić ją sami.
Was również do tego namawiamy
SKŁADNIKI: 3 kg ziemniaków
2 cebule
2 jajka
250 g boczku wędzonego
4 łyżki mąki pszennej
2 ząbki czosnku
sól, pieprz, majeranek
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
1. Obrać ziemniaki oraz zetrzeć je na drobnej tarce.
2. Cebulę posiekać na drobno i wymieszać z ziemniakami.
3. Boczek pokroić w kosteczkę i podsmażyć na patelni.
4. Z ziemniaków odlać powstałą wodę.
5. Do ziemniaków dodać mąkę, jajka i doprawić solą pieprzem oraz czosnkiem.
6. Dodać do ziemniaków boczek i wymieszać.
7. Przygotować foremkę w kształcie babki lub keksówkę i wlać powstałą masę ziemniaczaną.
8. Piec w 200 stopniach przez około godzinę.
9. Najlepiej smakuje na ciepło podana ze śmietaną.
SMACZNEGO