Brownie orzechowe


Często do kawy sięgamy po coś słodkiego lub samą kawę słodzimy pysznymi sosami np. sosem karmelowym. Jeżeli do słodkiej kawy chcecie wybrać coś delikatniejszego to polecamy poniższy przepis. Jest pyszny, łatwy w zrobieniu i delikatnie solony 😄

KREM ORZECHOWY:
🔸 150 g masła orzechowego
🔸 300 g mascarpone
🔸 2 szczypty soli
🔸 6 łyżek cukru pudru

CIASTO:
🔸 1 łyżka mąki migdałowej
🔸 60 g cukru pudru
🔸 pół łyżeczki proszku do pieczenia
🔸 150 g gorzkiej czekolady min. 70%
🔸 150 g masła
🔸 6 jajek
🔸 1 łyżeczka aromatu waniliowego

POSYPKA:
🔸 garść niesolonych orzeszków ziemnych

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
1. W garnuszku rozpuszczamy masło oraz dodajemy kostki czekolady. Na koniec dodajemy cukier puder i porządnie mieszamy. Odstawiamy do wystygnięcia.
2. Białka oddzielamy od żółtek.
3. Białka ubijamy z dodatkiem soli. Pod koniec ubijania dodajemy żółtka, mąkę migdałową, aromat waniliowy. Na koniec ubijania dodajemy żółtka, a następnie mąkę migdałową, wanilię oraz wystudzoną czekoladę.
4. Ciasto przelewamy do formy (najlepiej okrągłej). Pieczemy w 180 stopniach przez pół godziny (termoobieg + dół)5. Mascarpone ubijamy z cukrem pudrem, dodajemy masło orzechowe, szczyptę soli i miksujemy.
6. Krem wykładamy na wystudzone ciasto (bardzo ładnie będzie wyglądało użycie rękawa cukierniczego i stworzenie kremowych dekoracji).
7. Garść orzeszków kroimy na malutkie kawałeczki i posypujemy wierzch ciasta.
8. Gotowe ciasto wkładamy do lodówki.

Smacznego 😊