Ciasto czekoladowe
Czekolada jest pyszna w każdej postaci Najszybszym sposobem jest zjedzenie tabliczki czekolady na deser jednak my mamy inny plan – CIASTO CZEKOLADOWE
SKŁADNIKI:
1,5 szklanki mąki tortowej
1szklanka cukru
pół szklanki kakao
1 łyżeczka sody oczyszczonej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżki oleju
1 jajko
1 szklanka mleka
1 szklanka kawy rozpuszczalnej
250 ml śmietany kremówki
2 tabliczki mlecznej lub gorzkiej czekolady
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
W misce mieszamy suche składniki czyli: mąkę, kakao, cukier oraz proszek do pieczenia.
Do miski dodajemy jajko, olej oraz mleko – mieszamy.
Parzymy kawę i wlewamy do miski.
Przelej ciasto do przygotowanej formy i piecz w 180 stopniach przez około 40 minut.
Po wyciągnięciu ciasta zostaw je do wystudzenia.
Do garnka wlej śmietankę, zdejmij z ognia gdy się zagotuje.
Włóż do garnka ze śmietanką i mieszaj, aż czekolada się rozpuści.
Po ostygnięciu i zastygnięciu czekolady posmaruj nią ciasto.
Na wierzch możesz wyłożyć ulubione owoce albo posypać kolorową posypką.
SMACZNEGO