Czas na dynię
Sezon jesienny w pełni, a w sklepach królują dynie w przeróżnej formie
W sklepach spożywczych znajdziemy wiele rodzajów dyń do spożycia, a w sklepach z dekoracjami znajdziemy przeróżne figurki, poduszki, pojemniki w formie dyni.
Jakie rodzaje dyń znajdziemy w markecie
Dynia zwyczajna
Dynia makaronowa
Japońska dynia Hokkaido
Dynia piżmowa w kształcie gruszki
Dynia masłowa
Dynia prowansalska Muscat de Provence
Kabocha – japońska dynia zielona
Dynia Kamo kamo
Dynia delicata
Dynia Acorn Squash
Każda z dyń nadaje się do innych dań np. dynia makaronowa
jak sama nazwa wskazuje nadaje się do warzywnych makaronów i sosów, a dynia piżmowa w kształcie gruszki idealnie nadaje się do wypieków, zapiekanek lub do dżemów.
Dynie zakupione w sklepie nadają się również do dekoracji. Można w nich wydrążyć przeróżne kształty i tak powstaną dekoracje np. na Halloween.
Jak zatem zrobić dekorację z dyni
Po pierwsze kupujemy dynię zwyczajną – dużą, pomarańczową.
Następnie odcinamy nożem dyni tzw. czapeczkę.
Dużą łyżką wydrążamy ze środka miąższ.
Jeżeli chcemy, aby dynia miała twarz to rysujemy ją markerem (możemy również namalować inne kształty). Wycinamy narysowane wcześniej wzory.
Jeżeli w planach mamy włożenie do środka świeczki to warto jest wcześniej natrzeć wycięcia cynamonem. Zapach rozniesie się po pomieszczeniu.
Na koniec wkładamy świeczkę – GOTOWE
Co zrobić z miąższem ?
Super pomysłem będzie zrobienie ciasta, a pestki można sprażyć i wykorzystać np. do zrobienia chlebka.