
Faszerowana cukinia
Typowe polskie obiady już się znudziły?
Macie ochotę na coś nowego?
A co Wy na to, żeby połączyć pyszne polskie produkty i zrobić z nich obiad, który zachwyci waszych bliskich ?!
Faszerowane warzywa to hit np. na spotkania z bliskimi przy grillu. Warzywa można wrzucić na grilla i umieścić w środku ulubione dodatki – mięso czy też inne warzywa.
My ostatnio polubiliśmy bardzo faszerowaną cukinię. Faszerowana mięsem na styl hiszpański jest wyśmienita!
SKŁADNIKI: 4 cukinie
cebula
czosnek
2 torebki ryżu
500 g mięsa mielonego
sos sojowy
2 pomidory
2 papryki
jajko
200 g sera żółtego
250 ml bulionu
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Na patelnię wlewamy oliwę i szklimy cebulę oraz czosnek. Dodajemy mięso i smażymy.
Dodajemy przyprawy do smaku oraz sos sojowy (pamiętajcie, że sos jest słony).
Gotujemy ryż według opisu na opakowaniu. Po ugotowaniu ryżu wsypujemy go do mięsa i mieszamy.
Przygotowujemy bulion, wlewamy do mięsa i ryżu. Wszystko dusimy około 20 minut.
Cukinię myjemy, kroimy na pół w kształt łódeczki. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 10 minut.
Po wyjęciu cukinii wycinamy z niej środek i dodajemy go do mięsa. Kroimy pomidora oraz paprykę i również dodajemy do mięsa. i chwilkę smażymy.
Studzimy farsz i dodajemy jajko mieszając farsz. Farsz wkładamy do cukinii. Posypujemy serem i wkładamy do piekarnika na około 20 minut.
SMACZNEGO