Fit pasztety
Przed świętami wiele osób wraca na dietę bądź ją zaczyna po to żeby w dni świąteczne móc jeść do woli.
Nie musi ona być bardzo restrykcyjna – jedzenie samej sałaty nie pomoże!
Jest jednak wiele przepisów smacznych i niskokalorycznych którymi możemy się zajadać. Naszym nowym odkryciem są pasztety warzywne lub z ciecierzycy- są przepyszne!
PASZTET Z SOCZEWICY
3 szklanki czerwonej soczewicy
2 duże marchewki
2 szklanki ryżu
2 jajka
1 cebula
1.5 łyżki mąki ziemniaczanej
4 łyżki oliwy
przyprawy do smaku
Na sitku wypłucz soczewicę, po czym wsyp ją do garnka z zimną wodą tak, aby woda wystawała ponad soczewicę. Gotuj około 7 minut – soczewica ma być miękka. Po ugotowaniu odcedź soczewicę i wystudź.
W osobnym garnku ugotuj ryż.
Na rozgrzanej patelni z kilkoma łyżkami oliwy podsmaż cebulę oraz startą marchewkę.
W dużej misce wymieszaj soczewicę, ryż, marchewkę z cebulą oraz dodaj dwa jajka i mąkę. Przypraw do smaku i wyłóż do przygotowanej wcześniej foremki np. formy na chleb.
Mocno uklep masę i włóż do nagrzanego do 180 stopni piekarnika.
Pasztet piecz niecałe dwie godziny.
PASZTET Z CIECIERZYCY
2 szklanki ciecierzycy
5 łyżek kaszy manny
4 łyżki koncentratu pomidorowego
2 jajka
2 duże marchewki
1 duża pietruszka
oliwa
przyprawy do smaku
Ciecierzycę moczymy przez całą noc w wodzie. Rano wylewamy wodę i zalewamy świeżą wodą po czym gotujemy około 3 godzin. Warto jest też dodać do środka ziele angielskie i kilka liści laurowych.
Cebulę drobno kroimy, marchewkę i pietruszkę trzemy na tarce. Wszystko smażymy chwilę na patelni z dodatkiem oliwy.
Pod koniec smażenia wlej koncentrat pomidorowy.
Warzywa dodaj do ciecierzycy i zblenduj. Przypraw do smaku, dodaj kasze oraz jajka i wymieszaj.
Przełóż masę do formy i piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około godzinę.
PASZTET WARZYWNY
1 cukinia
2 marchewki
2 papryki
1 cebula
czosnek
szklanka ryżu
2 jajka
3 łyżki mąki ziemniaczanej
przyprawy do smaku
Ugotuj ryż.
Marchewkę zetrzyj na tarce. Cebulę, cukinię oraz paprykę pokrój na małe kawałki.
Wszystkie warzywa włóż do garnka z wodą i gotuj około 45 minut. Włóż do środka 4 ząbki czosnku. Po ugotowaniu odcedź warzywa.
Włóż warzywa i ryż do jednej miski, przypraw i zblenduj na masę.
Do masy dodaj jajka i mąkę i wymieszaj.
Przełóż masę do formy i piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez godzinę.
SMACZNEGO