Fit pasztety

Przed świętami wiele osób wraca na dietę bądź ją zaczyna po to żeby w dni świąteczne móc jeść do woli.
Nie musi ona być bardzo restrykcyjna – jedzenie samej sałaty nie pomoże!
Jest jednak wiele przepisów smacznych i niskokalorycznych którymi możemy się zajadać. Naszym nowym odkryciem są pasztety warzywne lub z ciecierzycy- są przepyszne!🥰

PASZTET Z SOCZEWICY
🔸 3 szklanki czerwonej soczewicy
🔸 2 duże marchewki
🔸 2 szklanki ryżu
🔸 2 jajka
🔸 1 cebula
🔸 1.5 łyżki mąki ziemniaczanej
🔸 4 łyżki oliwy
🔸 przyprawy do smaku

🔸 Na sitku wypłucz soczewicę, po czym wsyp ją do garnka z zimną wodą tak, aby woda wystawała ponad soczewicę. Gotuj około 7 minut – soczewica ma być miękka. Po ugotowaniu odcedź soczewicę i wystudź.
🔸 W osobnym garnku ugotuj ryż.
🔸 Na rozgrzanej patelni z kilkoma łyżkami oliwy podsmaż cebulę oraz startą marchewkę.
🔸 W dużej misce wymieszaj soczewicę, ryż, marchewkę z cebulą oraz dodaj dwa jajka i mąkę. Przypraw do smaku i wyłóż do przygotowanej wcześniej foremki np. formy na chleb.
🔸 Mocno uklep masę i włóż do nagrzanego do 180 stopni piekarnika.
🔸 Pasztet piecz niecałe dwie godziny.

PASZTET Z CIECIERZYCY
🔸 2 szklanki ciecierzycy
🔸 5 łyżek kaszy manny
🔸 4 łyżki koncentratu pomidorowego
🔸 2 jajka
🔸 2 duże marchewki
🔸 1 duża pietruszka
🔸 oliwa
🔸 przyprawy do smaku

🔸Ciecierzycę moczymy przez całą noc w wodzie. Rano wylewamy wodę i zalewamy świeżą wodą po czym gotujemy około 3 godzin. Warto jest też dodać do środka ziele angielskie i kilka liści laurowych.
🔸 Cebulę drobno kroimy, marchewkę i pietruszkę trzemy na tarce. Wszystko smażymy chwilę na patelni z dodatkiem oliwy.
Pod koniec smażenia wlej koncentrat pomidorowy.
🔸 Warzywa dodaj do ciecierzycy i zblenduj. Przypraw do smaku, dodaj kasze oraz jajka i wymieszaj.
🔸 Przełóż masę do formy i piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około godzinę.

PASZTET WARZYWNY
🔸 1 cukinia
🔸 2 marchewki
🔸 2 papryki
🔸 1 cebula
🔸 czosnek
🔸 szklanka ryżu
🔸 2 jajka
🔸 3 łyżki mąki ziemniaczanej
🔸 przyprawy do smaku

🔸 Ugotuj ryż.
🔸 Marchewkę zetrzyj na tarce. Cebulę, cukinię oraz paprykę pokrój na małe kawałki.
🔸 Wszystkie warzywa włóż do garnka z wodą i gotuj około 45 minut. Włóż do środka 4 ząbki czosnku. Po ugotowaniu odcedź warzywa.
🔸 Włóż warzywa i ryż do jednej miski, przypraw i zblenduj na masę.
🔸 Do masy dodaj jajka i mąkę i wymieszaj.
🔸 Przełóż masę do formy i piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez godzinę.

SMACZNEGO 🥰