Krem bawarski

Czas na coś słodkiego 😍
Niemiecki przysmak przypominający panna cottę jest idealny na spotkania przy kawie !
Krem bawarski – bo o nim jest mowa – jest bardzo puszystym i delikatnym deserem. Podawany z owocami smakuje cudownie 😍

SKŁADNIKI:

🔸 70 g cukru
🔸 3 żółtka
🔸 300 ml mleka
🔸 1 laska wanilii
🔸 żelatyna
🔸 500 ml śmietanki 30%

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

🔸 Żółtka ucieramy z cukrem.
🔸 Mleko wlewamy do garnka i dodajemy ziarenka z laski wanilii. Mleko zagotowujemy i odstawiamy na bok.
🔸 Kilka łyżek mleka dodajemy do żółtek i mieszamy trzepaczką.
🔸 Żółtka przelewamy do reszty mleka. Całość wlewamy do miseczki, a miskę stawiamy na garnek z gorącą wodą. Podgrzewamy na kąpieli wodnej.
🔸 Dodajemy roztopioną żelatynę.
🔸 Zgęstniały krem odstawiamy na bok do wystygnięcia.
🔸 Śmietankę ubijamy i dodajemy powoli do wystygniętej masy – mieszamy.
🔸 Powstały krem przelewamy do foremek np. do pucharków.
🔸 Wkładamy do lodówki na kilka godzin.
🔸 Zastygły krem wyciskamy na talerzyk z foremki i dodajemy np. świeże owoce.

SMACZNEGO 😍