
Krem bawarski
Czas na coś słodkiego
Niemiecki przysmak przypominający panna cottę jest idealny na spotkania przy kawie !
Krem bawarski – bo o nim jest mowa – jest bardzo puszystym i delikatnym deserem. Podawany z owocami smakuje cudownie
70 g cukru
3 żółtka
300 ml mleka
1 laska wanilii
żelatyna
500 ml śmietanki 30%
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Żółtka ucieramy z cukrem.
Mleko wlewamy do garnka i dodajemy ziarenka z laski wanilii. Mleko zagotowujemy i odstawiamy na bok.
Kilka łyżek mleka dodajemy do żółtek i mieszamy trzepaczką.
Żółtka przelewamy do reszty mleka. Całość wlewamy do miseczki, a miskę stawiamy na garnek z gorącą wodą. Podgrzewamy na kąpieli wodnej.
Dodajemy roztopioną żelatynę.
Zgęstniały krem odstawiamy na bok do wystygnięcia.
Śmietankę ubijamy i dodajemy powoli do wystygniętej masy – mieszamy.
Powstały krem przelewamy do foremek np. do pucharków.
Wkładamy do lodówki na kilka godzin.
Zastygły krem wyciskamy na talerzyk z foremki i dodajemy np. świeże owoce.
SMACZNEGO