Leniwe na słodko

Kluski leniwe znają i lubią chyba wszyscy, jednak każdy spożywa je w innej konfiguracji:
– na słono z bułką tartą,
– na słono z sosem,
– na słodko z cukrem i twarogiem,
– na słodko z cukrem i kakao.

🔸 twaróg 400 gramów
🔸 mąka ziemniaczana 1 łyżka
🔸 mąka pszenna pół szklanki
🔸 jajko 1 sztuka
🔸 cukier wanilinowy 10 gramów
🔸 brzoskwinie 3 sztuki
🔸 śliwki 3 sztuki
🔸 masło 3 łyżki
🔸 cukier 1 łyżka
🔸 cynamon 1 łyżeczka
🔸 cytryna 1 sztuka
🔸 pomarańcza 1 sztuka
🔸 bułka tarta 3 łyżki
🔸 śmietana kwaśna 1,5 szklanki

1. Twaróg przeciskamy przez praskę, mieszkamy z żółtkiem, mąką ziemniaczaną, mąką pszenną i cukrem wanilinowym. Odstawiamy ciasto na 15 minut. Następnie dzielimy ciasto na mniejsze kawałki, a z każdego kawałka formułujemy wałek.

2. Wałki ciasta kroimy nożem na małe romby. Gotujemy wodę i wrzucamy gotowe kluski na 2-3 minuty.

3. Owoce dzielimy na cząstki. Na patelni rozgrzewamy masło, wrzucamy owoce, dodajemy cukier, sok z cytrusów i cynamon. Owoce dusimy przez kilka minut i przekładamy je do naczynia żaroodpornego.

4. Na wierzchu owoców kładziemy ugotowane kluski leniwe. Polewamy śmietaną i sypiemy bułką tartą.

5. Kluski z owocami pieczemy w temperaturze 180°C przez 20 minut.

SMACZNEGO 🥰