Makaron z kurkami i dynią
Skoro mamy jesień i sezonowe dodatki to nie mogło być inaczej!
Makaron z kurkami i dynią!
Kto gotuje dziś z nami?
200 g makaronu
150 g kurek
350 g dyni piżmowej150 g kurek
150 ml śmietanki 30%
1 ząbek czosnku
1 cebula
1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
sól i pieprz
1. Kurki dokładnie oczyszczamy i odcedzamy. Większe kurki kroimy
na mniejsze kawałki.
2. Dynię obieramy ze skóry, usuwamy miąższ i nasiona oraz
kroimy w kostkę.
3. Gotujemy wybrany przez nas makaron, według instrukcji z opakowania.
4. Siekamy cebulę i czosnek po czym podsmażamy wszystko na maśle.
5. Do podsmażonej cebuli i czosnku dodajemy pokrojoną dynię
i smażymy około 6 minut.
6. Do dyni wrzucamy kurki i doprawiamy solą, pieprzem oraz
gałką muszkatołową.
7. Wszystko smażymy do czasu zarumienienia się grzybów.
8. Na koniec dolewamy śmietankę oraz przecedzony makaron.
9. Wszystko gotujemy około 15 minut do zgęstnienia sosu.
Smacznego