Pączki
Czas leci tak szybko, że już za tydzień obchodzimy TŁUSTY CZWARTEK 🍩🍩
Zróbcie z nami domowe pączki 🍩
Mamy dla Was przepis:
SKŁADNIKI:
Ciasto drożdżowe:
🍩 50 g świeżych drożdży
🍩 500 g mąki pszennej
🍩 100 g masła
🍩 1 jajko
🍩 4 żółtka
🍩 100 g cukru
🍩 250 ml mleka
🍩 1 łyżka spirytusu
PRZYGOTOWANIE:
🍩 Ciepłe mleko mieszamy z 1 łyżeczką cukru, drożdżami i 5 łyżkami mąki. Odstawiamy w ciepłe miejsce na około 15 minut. W międzyczasie roztapiamy masło.
🍩 Resztę cukru ubijamy na parze w kąpieli wodnej wraz z żółtkami i jednym jajkiem.
🍩 Do dużej miski wsypujemy resztę mąki i dodajemy wyrośnięty zaczyn oraz masę jajeczną.
Zaczynamy wyrabiać ciasto i dodajemy roztopione masło. Pod koniec dodać spirytus i ponownie wyrobić.
🍩 Miskę z ciastem przykrywamy ściereczką i zostawiamy w ciepłym miejscu na ok. 50 minut.
🍩 Wyrośnięte ciasto przekładamy na blat posypany mąką i rozwałkowujemy na grubość 1 cm. Z ciasta wykrawamy krążki np. przy użyciu szklanki.
🍩 Na połowę przygotowanych krążków nakładamy nadzienie i przykrywamy pozostałymi krążkami. Pamiętajcie żeby dobrze zlepić brzegi!
🍩 Przygotowane pączki układamy przykrywamy ściereczką i pozostawiamy do wyrośnięcia.
🍩 Pączki smażymy partiami na rozgrzanym tłuszczu. Najlepszy do tego będzie duży garnek – pączki muszą w nim pływać.
Wyciągnięte pączki układamy na papierowych ręcznikach i posypujemy cukrem pudrem lub lukrem.
SMACZNEGO 😍