Risotto

Nie masz czasu na wymyślny obiad?
Risotto będzie najlepszym wyborem – szybkie danie i do tego pyszne!

🔸 200 g ryżu
🔸 15 g suszonych grzybów
🔸 200 g pieczarek
🔸 1 litr bulionu
🔸 1 cebula
🔸 2 ząbki czosnku
🔸 5 łyżek masła
🔸 posiekana natka pietruszki
🔸 pieprz, sól
🔸 2 łyżki startego parmezanu

1. Suszone grzyby płuczemy pod strumieniem zimnej wody, następnie moczymy w misce z wrzątkiem przez 30 minut.
2. Grzyby dodajemy do bulionu i gotujemy przez 10 minut.
3. Cebulę drobno kroimy i smażymy na maśle. Dodajemy czosnek, smażymy przez 4 minuty.
4. Wsypujemy ryż i smażymy przez 3 minuty ciągle
mieszając. Dodajemy bulion wciąż gotując na małym ogniu, do czasu, aż cały bulion wchłonie się do ryżu.
5. Grzyby i pieczarki kroimy w kostkę, smażymy.
6. Do ryżu dodajemy podsmażone grzyby i mieszamy.
7. Na koniec doprawiamy szczyptą pieprzu, solą, a także
dodajemy posiekaną natkę pietruszki. Dodajemy starty parmezan

Smacznego!