Sałatki rybne

Nietypowe sałatki z dodatkiem ryb?
Koniecznie sprawdźcie poniższe przepisy!

WARSTWOWA SAŁATKA

🔸 30 sztuki słonych krakersów
🔸 2 puszka tuńczyka w sosie własnym
🔸 6 jajka
🔸 100g żółtego sera
🔸 8 łyżki majonezu
🔸 4 łyżki gęstego jogurtu naturalnego
🔸 pęczek szczypiorku
🔸 słodka papryka mielony
🔸 pieprz czarny mielony

1. Na dużym talerzu lub desce układamy krakersy – jeden obok drugiego.
2. Ścieramy ser żółty i mieszamy z 4 łyżkami
majonezu i dwoma łyżkami jogurtu. Powstałą masę wykładamy na krakersy.
3. Następnie na masę układamy kolejne krakersy.
4. Tuńczyka odcedzamy, dodajemy przyprawy – paprykę i pieprz.
Tuńczyka mieszamy z dwoma łyżkami majonezu i wykładamy na krakersy.
5. Następnie kładziemy kolejne krakersy.
6. Jajka gotujemy na twardo. Wyciągamy żółtka, a białka ścieramy i mieszamy z
dwoma łyżkami majonezu i jogurtu. Masę wykładamy na krakersy. Na wierzch kruszymy żółtka.
7. Wierzch powstałej sałatki posypujemy szczypiorkiem.
8. Wstawiamy do lodówki na kilka godzin.

SAŁATKA W OGÓRKU

🔸 2 puszki groszku
🔸 2 podłużne ogórki
🔸 100g wędzonego łososia
🔸 6 gałązek szczypiorku
🔸 6 gałązek koperku
🔸 2 jajka
🔸 2 łyżki majonezu
🔸 sól
🔸 pieprz

1. Gotujemy jajka na twardo i kroimy w drobną kostkę.
2. Ogórki kroimy na pół (wzdłuż). Pozbywamy się gniazd nasiennych.
3. Łososia, koperek i szczypiorek siekamy na drobne kawałeczki.
4. Do miski wkładamy pokrojone jajka, łososia, szczypiorek, koperek oraz dodajemy majonez.
Doprawiamy przyprawami, dodajemy groszek i mieszamy.
5. Powstałą sałatką napełniamy ogórki.

SMACZNEGO!