
Sałatki rybne
Nietypowe sałatki z dodatkiem ryb?
Koniecznie sprawdźcie poniższe przepisy!
WARSTWOWA SAŁATKA
30 sztuki słonych krakersów
2 puszka tuńczyka w sosie własnym
6 jajka
100g żółtego sera
8 łyżki majonezu
4 łyżki gęstego jogurtu naturalnego
pęczek szczypiorku
słodka papryka mielony
pieprz czarny mielony
1. Na dużym talerzu lub desce układamy krakersy – jeden obok drugiego.
2. Ścieramy ser żółty i mieszamy z 4 łyżkami
majonezu i dwoma łyżkami jogurtu. Powstałą masę wykładamy na krakersy.
3. Następnie na masę układamy kolejne krakersy.
4. Tuńczyka odcedzamy, dodajemy przyprawy – paprykę i pieprz.
Tuńczyka mieszamy z dwoma łyżkami majonezu i wykładamy na krakersy.
5. Następnie kładziemy kolejne krakersy.
6. Jajka gotujemy na twardo. Wyciągamy żółtka, a białka ścieramy i mieszamy z
dwoma łyżkami majonezu i jogurtu. Masę wykładamy na krakersy. Na wierzch kruszymy żółtka.
7. Wierzch powstałej sałatki posypujemy szczypiorkiem.
8. Wstawiamy do lodówki na kilka godzin.
SAŁATKA W OGÓRKU
2 puszki groszku
2 podłużne ogórki
100g wędzonego łososia
6 gałązek szczypiorku
6 gałązek koperku
2 jajka
2 łyżki majonezu
sól
pieprz
1. Gotujemy jajka na twardo i kroimy w drobną kostkę.
2. Ogórki kroimy na pół (wzdłuż). Pozbywamy się gniazd nasiennych.
3. Łososia, koperek i szczypiorek siekamy na drobne kawałeczki.
4. Do miski wkładamy pokrojone jajka, łososia, szczypiorek, koperek oraz dodajemy majonez.
Doprawiamy przyprawami, dodajemy groszek i mieszamy.
5. Powstałą sałatką napełniamy ogórki.
SMACZNEGO!