Jednym z naszych ulubionych owoców jest gruszka.
Jej słodki smak nie raz zastąpił nam słodycze.
Gdzie zatem idealnie odnajdzie swoje miejsce❓
Oczywiście, że w puszystym cieście❗
 
SKŁADNIKI:
🔹 150 g mąki tortowej
🔹 160 g masła
🔹 180 g cukru
🔹 3 jajka
🔹 łyżeczka proszku do pieczenia
🔹 cytryna
🔹 2 łyżki bułki tartej
🔹 pół kilo gruszek (odmiana słodka)
 
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
1. Gruszki obierz, wytnij środek i potnij na plastry. Skrop sokiem z cytryny.
2. Mąkę wymieszaj z cukrem oraz proszkiem do pieczenia. Dodaj masło oraz jajka i wymieszaj mikserem do czasu uzyskania jednolitej masy.
3. Przygotuj formę na ciasto. Wysmaruj ją masłem i oprósz bułką tartą. Wlej ciasto do formy i równomiernie rozłóż.
4. Plastry gruszki ułóż na wierzchu ciasta.
5. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około godzinę.
6. Po wystudzeniu ciasta posyp wierzch cukrem pudrem. Możesz podawać np. z lodami waniliowymi.
 
SMACZNEGO 😉