Cynamon to cudowna przyprawa dzięki której słodkie dania nabierają charakterystycznego smaku i zapachu.
Słowo cynamon nawiązuje do brązowego koloru przyprawy i używany był on już przez Egipcjan np. do mumifikacji.
Jednym z cynamonowych dań uwielbianym na całym świecie zdecydowanie są bułeczki cynamonowe zwane cinnamon rolls lub cynamonki 😋
 
SKŁADNIKI:
 
ciasto
🔸 1 jajko
🔸 2 szklanki mąki
🔸 pół szklanki mleka
🔸 50 g cukru
🔸 25 g masła
🔸 20 g drożdży
🔸 szczypta soli
 
nadzienie
🔸 30 g masła
🔸 55 g cukru
🔸 20 g cynamonu
 
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
🔸 Przygotowujemy rozczyn z drożdży.
🔸 Przesiewamy mąkę i dodajemy przygotowany rozczyn.
🔸 Dodajemy resztę składników, a na sam koniec wlewamy roztopione masło. Wyrabiamy ciasto. Odstawiamy na godzinkę do wyrośnięcia.
🔸 Po godzinie dzielimy ciasto na dwie części. Rozwałkowujemy jedną część na kształt prostokąta.
🔸 Roztapiamy masło do nadzienia. Mieszamy z cukrem i cynamonem.
🔸 Smarujemy pierwszy kwadrat nadzieniem. Zwijamy roladę.
🔸 Wycinamy z rolady plasterki i układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
🔸 Pieczemy około 16 minut w temperaturze 180 stopni.
🔸 Po upieczeniu możemy oblać cynamonki lukrem.
 
SMACZNEGO 😋