Ostatnio mamy ochotę na faszerowane warzywa ❗
Próbowaliśmy już faszerować cukinię, a dziś faszerujemy paprykę – tak po bałkańsku. Region ten jest jednym z najsmaczniejszych regionów na świecie 😍
SKŁADNIKI:
🔸 6 papryk – czerwone lub białe
🔸 1,5 kg mięsa mielonego – indyk lub wieprzowina
🔸 2 ząbki czosnku
🔸 4 pomidory
🔸 3 łyżki kukurydzy
🔸 3 łyżeczki czerwonej czubricy – przyprawa Bułgarska
🔸 70 g serka koziego lub krowiego
🔸 przyprawy – chili, pieprz, sól
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
🔸 Przygotowujemy papryki – odcinamy górę, robimy tzw. kapelusik. Wycinamy środek z papryki tak, aby została w środku pusta.
🔸 Przygotowujemy mięso – smażymy je na oliwie z dodatkiem czosnku, czubricy oraz innych przypraw.
🔸 Parzymy pomidory tak by zeszła z nich skóra po czym kroimy je i dodajemy do mięsa – chwilę smażymy.
🔸 Odstawiamy z ognia i dodajemy starty ser oraz kukurydzę.
🔸 Faszerujemy paprykę otrzymanym farszem. Wkładamy do naczynia żaroodpornego i umieszczamy w piekarniku nagrzanym do 160 stopni na około 25 minut.
SMACZNEGO 🤤