Czasem mamy dni kiedy kawa to jedyny ratunek dla spadku energii. Nie zawsze musimy pić ją prosto z kubka 😉
Co wy na to, żeby ukryć kawę w różnych słodkościach

 Ciasteczka kawowe

SKŁADNIKI:
🔹 20 dag masła
🔹 20 dag cukru pudru
🔹 4 łyżeczki cukru wanilinowego
🔹 sól
🔹 2 łyżki kawy
🔹 4 łyżki kakao
🔹 2 jajka
🔹 15 dag ciemnej czekolady
🔹 10 dag płatków migdałowych
🔹 30 dag mąki tortowej
🔹 2 łyżki proszku do pieczenia

PRZYGOTOWANIE:
🔹 Masło ucieramy na krem. Dodajemy cukier puder, cukier wanilinowy, szczyptę soli, kawę, kakao i jajka.
🔹 Czekoladę oraz migdały kroimy na małe kawałeczki i dodajemy do masy. Następnie dodajemy mąkę i proszek do pieczenia.
🔹 Formujemy małe kulki i kładziemy na blaszce do pieczenia.
🔹 Wkładamy do lodówki na 15 min.
🔹Pieczemy w 180 stopniach przez 10 min.

 Babeczki kawowe

SKŁADNIKI:
🔹 170 g mąki tortowej
🔹 80 g cukru kryształ
🔹 2 jajka
🔹 1 łyżka kawy
🔹 1 łyżeczka proszku do pieczenia
🔹 2 łyżki śmietany 18%
🔹 0,5 szklanki oleju
🔹 250 ml śmietany 36%
🔹 2 łyżki cukru pudru

PRZYGOTOWANIE:
🔹 W jednej misce mieszamy wszystkie suche składniki: mąka, cukier kryształ, kawa, proszek do pieczenia.
🔹 W drugiej misce mieszamy wszystkie mokre składniki: jajka, olej.
🔹 Przygotowane foremki napełniamy ciastem do 3/4 wysokości.
🔹 Pieczemy około 20 minut w 180 stopniach.
🔹 Śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem.
🔹 Babeczki możemy udekorować bitą śmietaną.

 Kawowe księżyce

SKŁADNIKI:
🔹 125 g margaryny
🔹 100 g cukru
🔹 220 g mąki
🔹 1 jajko
🔹 2 łyżki kawy rozpuszczalnej
🔹 1 łyżeczka proszku do pieczenia

PRZYGOTOWANIE:
🔹 Na stolnicę wysypujemy mąkę, dodajemy margarynę, cukier, proszek do pieczenia, jajko i kawę.
🔹 Gnieciemy ciasto i rozwałkowujemy na grubość ok. 5 mm i przygotowaną foremką wykrawamy księżyce (możemy wybrać też inny kształt).
🔹 Pieczemy 12 minut  w temperaturze 170 stopni.
🔹 Do dekoracji możemy użyć cukier puder lub polewę.

Te kawowe słodkości będą idealnym pomysłem na przekąskę podczas spotkania z przyjaciółmi albo niedzielę w rodzinnym gronie 😊