Każdego łapie dzień z ochotą na słodką przekąskę, tylko nie zawsze wiemy co tak naprawdę moglibyśmy zjeść – deserów jest przecież tak wiele 🙉
My wtedy szukamy nowych ciekawych rozwiązań – szukamy tego czego nigdy nie udało nam się zjeść.
I właśnie dziś wpadliśmy na pomysł, że czas najwyższy zrobić kultowy, znany lemon curd czyli pyszny krem cytrynowy🍋
Dodamy go do tarty, ciasta bądź jako nadzienie do babeczek – i wiemy, że będzie PYSZNIE
 
SKŁADNIKI:
🍋 4 cytryny
🍋 4 jajka
🍋 140 g masła
🍋 220 g cukru
 
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
🍋 Skórkę z cytryn ścieramy na tarce oraz wyciskamy z nich sok. Wsypujemy do miski.
🍋 Do miski dodajemy cukier oraz jajka. Wszystko razem mieszamy tak aby powstała jednolita masa.
🍋 Dodajemy pokrojone w małe kawałeczki masło.
🍋 Do osobnego garnka wlewamy wodę tak, aby można było położyć na nim miskę (woda z garnka nie może dotykać dna miski).
🍋 Wodę w garnku gotujemy po czym nakładamy na garnek miskę z naszymi składnikami i mieszamy tak, aby masło się rozpuściło i powstała jednolita masa. Mieszamy, aż do zgęstnienia masy – około 15 minut.
🍋 Aby nasz krem był gładki należy przetrzeć go przez sitko.
🍋 Krem należy przełożyć na innego naczynia np. miseczki.
🍋 Po ostygnięciu włożyć krem do lodówki jeżeli chcemy zjeść go bez dodatków.
🍋 Jeżeli krem chcemy użyć do babeczek lub tarty – po ostygnięciu należy przełożyć kremem tartę lub udekorować babeczki (można też krem umieścić w środku babeczek) i włożyć do lodówki, aby krem zgęstniał.
🍋 Krem idealnie nadaje się do ciast oraz tortów – możemy wymieszać go z ubitą śmietanką.
 
A Wy do czego chętnie użyjecie ten pyszny krem 😍
 
SMACZNEGO 😋