Kurtosz kołacz to przysmak węgierski ale i w Polsce ma wielu fanów. Podawany z różnymi kremami smakuje cudownie jako deser. Uwielbiają go dzieci jak dorośli dlatego warto jest spróbować zrobić go samemu w domu.
SKŁADNIKI na 8 porcji:
🔸 50 świeżych drożdży
🔸 1 kg mąki pszennej
🔸 6 jajek
🔸 10 łyżek cukru kryształ
🔸 400 ml ciepłego mleka
🔸 160 g masła roztopionego
🔸 sól
🔸 olej
🔸 POSYPKA – cukier, cynamon, cukier waniliowy
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
1. Mąkę mieszamy z łyżka cukru i dodajemy drożdże. Przykrywamy i czekamy aż troszkę urosną.
2. Jajka roztrzepujemy, dodajemy resztę cukru i wlewamy do mąki. Dodajemy roztopione masło i szczyptę soli. Mieszamy ciasto. Ciasto odłożyć do wyrośnięcia na około godzinę.
3. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.
4. Z ciasta formujemy duże wałeczki około 1,5 cm.
5. Ciasto zawijamy pod skosem na specjalną foremkę lub na foremkę zrobioną np. z papieru do pieczenia.
6. Ciasto smarujemy dookoła oliwą i obsypujemy posypką z cukru.
7. Układamy ciasto na formie do pieczenia i pieczemy przez około 20 minut do zarumienienia. Warto jest obracać kołacze podczas pieczenia.
8. Po wystudzeniu kołaczy możemy wysmarować ich środek np. masłem orzechowym lub nutellą.
SMACZNEGO 😋