Dziś mamy dla Was jedną poradę domową.
Zróbcie sernik ❗
To Międzynarodowy Dzień Sernika i warto go świętować🤤😍
 
Sernik jest bardzo popularnym ciastem w Polsce ale i na świecie.
Pieczony był już w starożytności i podawany olimpijskim zawodnikom.
Rodzajów tego przysmaku jest około 1000 ❗
Skąd przywędrowało do Polski to pyszne ciasto ❓
Prawdopodobnie przywiózł je do Polski król Jan III Sobieski
z terenów niemieckojęzycznych.
Przepisów na sernik jest bardzo dużo i tak naprawdę w każdym domu przepisy różnią się od siebie.
Dziś chcemy podać Wam przepis na sernik troszkę inny bo japoński.
Czym różni się od tego tradycyjnego ❓
Japoński sernik jest bardziej puszysty – jak pianka ❗
 
SKŁADNIKI:
🔸 6 białek
🔸 6 żółtek
🔸 100 ml mleka
🔸 250 g mascarpone
🔸 50 g masła
🔸 4 łyżki cukru kryształ
🔸 pół szklanki mąki tortowej
🔸 1 łyżka mąki ziemniaczanej
🔸 1 łyżka soku z cytryny
🔸 sól
 
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
1. Wlewamy wodę do dużego garnka. Zagotowujemy ją i układamy na garnku miskę. Do miski wkładamy serek mascarpone, masło i mleko. Do rozpuszczenia mieszamy trzepaczką i następnie odstawiamy do wystygnięcia.
2. Kiedy masa ostygnie dodajemy żółtka, sok z cytryny oraz dwa rodzaje mąki. Mieszamy tak by nie było grudek.
3. Miksujemy białka z dodatkiem szczypty soli, po uzyskaniu piany dodajemy powoli cukier.
4. Białka dodajemy powoli i partiami do masy serowej. Delikatnie mieszamy do połączenia się wszystkich składników.
5. Przygotowujemy tortownicę. Do środka wkładamy papier do pieczenia, a na zewnątrz folię aluminiową.
Tortownicę wstawiamy do naczynia żaroodpornego lub do większej tortownicy.
6. Wlewamy masę do tortownicy, a do drugiego naczynia wlewamy wrzątek.
7. Tak przygotowane formy wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni przez 20 min. Po czym obniżamy temperaturę do 140 stopni i pieczemy przez pół godziny.
8. Po upieczeniu nie wyciągamy od razu z piekarnika.
9. Możemy ozdobić ciasto wedle własnego uznania.

Miłego pieczenia!