Niedożywienie seniorów nadal jest rozpoznawane zbyt późno. Pomimo wciąż rosnącej świadomości znaczenia prawidłowego odżywienia osoby starszej wciąż problem ten dotyka wiele osób. Dlaczego to osoby starsze są w grupie ryzyka?

W wyniku procesu starzenia się w ciele seniora zwiększa się ilość tkanki tłuszczowej, a zmniejsza ilość beztłuszczowej masy ciała (w tym masy mięśniowej). I to dlatego trudno jest ocenić stan odżywienia seniora. U osób, 65 – 75 lat, obserwujemy efekt otyłości, jednak bardzo często jest to otyłość sarkopeniczna czyli otyłość współistniejąca utratą masy i siły mięśniowej. U osób powyżej
75 roku życia ta utrata masy ciała i masy mięśniowej bardzo znacząco przyspiesza. Wpływa to negatywnie na stan funkcjonalny osoby starszej.

Jakie czynniki wpływają na ryzyko niedożywienia?

Po pierwsze wszystko zależy od miejsca pobytu seniora. Dużą różnicą jest odżywianie we własnym zaciszu domowym, gdzie senior czuje się swobodnie, a odżywianie w instytucji opiekuńczo – leczniczej. Po drugie ważnym czynnikiem jest stan zdrowia seniora jak i stan psychiczny. Najwyższe ryzyko towarzyszy osobom cierpiącym na nowotwory, nawet po wygranej walce z chorobą.

Jak zatem rozpoznać stan niedożywienia?

Przynajmniej raz na tydzień warto ważyć osobę starszą. Niezamierzona utrata masy ciała może sugerować niedożywienie. Należy obserwować ilość spożywanego posiłku przez osobę starszą.
Jeżeli je tylko 50-75% porcji to świadczyć może o utracie apetytu lub dolegliwościach ze strony przewodu pokarmowego. Kiedy zauważymy nieprawidłowości w odżywianiu seniora, warto jest skonsultować się z dietetykiem. Istotne jest również przyjmowanie odpowiedniej ilości witamin. Być może dobrym pomysłem będzie próba podawania ulubionych potraw seniora.

Pamiętajmy, że posiłek jest bardzo ważnym czynnikiem w życiu każdego człowieka. Dbajmy o to, aby nasz senior regularnie przyjmował pokarm.