Czas na obiad a pomysłu jakby brak
Dziś mamy dla Was świetny przepis na risotto czyli ryż z dodatkami.
Tak naprawdę do tego dania możecie dodać na co tylko macie ochotę
😉
My uwielbiamy kalafiora i to on stanie się głównym składnikiem risotto 😊🍚
 
SKŁADNIKI:
🔸 1 szklanka ryżu – najlepszy będzie ryż ARBORIO
🔸 kalafior
🔸 oliwa
🔸 4 szklanki bulionu warzywnego
🔸 przyprawy – pieprz, sól, zioła prowansalskie
🔸 pół szklanki białego wytrawnego wina
🔸 6 łyżek sera parmezan
🔸 szparagi zielone
 
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
🔸 Kalafior układamy na blaszce do pieczenia wcześniej rozdzielając go na różyczki. Oprószamy solą oraz pieprzem i polewamy oliwą. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 20 minut.
🔸 Odcinamy zdrewniałe końcówki szparagów, resztę myjemy i osuszamy. Gotujemy szparagi w garnku w osolonej wodzie na stojąco tak, aby główki wystawały poza poziom wody – dzięki temu zmięknął przez unoszącą się parę. Gotujemy przez około 9 minut.
🔸 W osobnym garnku z wodą gotujemy ryż. Zalecenia znajdują się na każdym opakowaniu.
🔸 Przygotowujemy bulion oraz go doprawiamy.
🔸 Na dużej patelni rozgrzewamy trzy łyżki oliwy, dodajemy ugotowany ryż i smażymy około minuty. Wlewamy po troszkę bulion ciągle mieszając do czasu, aż ryż go wchłonie.
🔸 Na patelnię dodajemy kalafior, ser oraz szparagi. Mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem.
🔸 Gotowe danie podajemy w miseczkach – tak będzie najwygodniej.
 
SMACZNEGO 🤤