Polskie śniadania w wielu domach to standardowo kanapki z różnymi dodatkami. Często Polacy zajadają jajecznicę, jajka na twardo lub miękko albo parówki. Co zrobić jeżeli mamy ochotę zaszaleć na śniadanie szczególnie, kiedy na weekend mamy więcej wolnego czasu ❓
U nas w soboty i niedziele zdecydowanie króluje SZAKSZUKA – połączenie pomidorów z jajkami 🤩🍳🥚🍅
SKŁADNIKI:
🔸 2 pomidory
🔸 2 jajka
🔸 przyprawy – ostra papryka, kmin rzymski, sól, pieprz
🔸 czosnek
🔸 natka pietruszki
🔸 oliwa
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
🔸 Jeden ząbek czosnku siekamy i podsmażamy na oliwie. Dodajemy pokrojone w kostkę pomidory i dusimy około 7 minut.
🔸 Na patelni ma powstać sos z pomidorów (jeżeli pomidory wypuściły za mało wody – wlej dodatkowo przegotowaną wodę).
🔸 Przypraw pomidory papryką i kminem – około jedna łyżeczka.
🔸 Po środku patelni utwórz otwór – odsuń pomidory na boki patelni. Wbij do otworu jajko. Możesz zrobić kilka otworów w zależności ile jajek używasz.
🔸 Dopraw solą i pieprzem.
🔸 Na patelni połóż pokrywkę i gotuj całość około 5 minut.
🔸 Wszystko posyp natką pietruszki.
🔸 Do tego dania możecie dodać inne ulubione składniki np. mozzarellę, ser żółty lub paprykę.
SMACZNEGO 🤤