Spotkania w gronie rodzinnym lub ze znajomymi często wymagają od nas przygotowania dobrych przekąsek i oczywiście czegoś słodkiego. W Polsce uwielbiany jest sernik, szarlotka czy rożnego rodzaju kruche ciasteczka.
Popularne stały się również babeczki z pysznymi nadzieniami
i kremami.
Jeżeli lubicie piec warto jest zerknąć do przepisów z różnych stron świata i zaserwować coś całkiem nowego.
Zaskoczycie tym gości i sami nauczycie się czegoś nowego.
Dziś proponujemy Wam przepis na tort tzw. tort księżniczki.
Przepis ten pochodzi ze Szwecji, a wykonywany był już w latach 30.
Autorka przepisu uczyła pieczenia tego tortu szwedzkie księżniczki
i stąd wzięła się jego nazwa.
SKŁADNIKI
BISZKOPT:
🔸 100 g mąki pszennej oraz ziemniaczanej
🔸 180 g cukru
🔸 2 łyżeczki proszku di pieczenia
🔸 4 jajka
KREM:
🔸 7 żółtek
🔸 150 g cukru
🔸 50 g mąki pszennej
🔸 500 ml mleka
🔸 łyżeczka olejku waniliowego
🔸 40 g masła
KREM ŚMIETANKOWY:
🔸 3 łyżki cukru pudru
🔸 łyżeczka olejku waniliowego
🔸 800 ml śmietanki
DODATKOWO:
🔸 500 g masy marcepanowej
🔸 zielony barwnik spożywczy
🔸 cukier puder
🔸 dżem truskawkowy
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
1. Przygotuj biszkopt. Ubij białka na sztywną pianę. Dodawaj stopniowo cukier,
a na koniec dodawaj żółtka – cały czas ubijaj pianę.
2. Do piany dodawaj przesianą mąkę i wymieszaj łyżką.
3. Masę przelej do przygotowanej tortownicy i piecz około 25 minut w 170 stopniach.
4. Po wystudzeniu przekrój biszkopt na trzy warstwy.
5. Czas na pierwszy krem. Gotujemy mleko z olejkiem waniliowym.
6. Ucieramy żółtka i cukier. Dodajemy mąkę i miksujemy. Wlewamy 100 ml ugotowanego mleka i miksujemy.
7. Masę wlewamy do reszty mleka i mieszamy na budyń – odstawiamy do wystygnięcia.
8. Czas na krem numer dwa. Robimy go na samym końcu. Ubijamy śmietankę z cukrem pudrem i olejkiem waniliowym.
9. Masę marcepanową barwimy na zielono i rozwałkowujemy tak by całość przykryła nam górę tortu.
10. Układamy tort. Jeden biszkopt + pierwszy krem (nie cały) + dżem na środku + drugi krem (nie cały) + biszkopt + reszta kremu pierwszego + reszta kremu drugiego (zostawić troszkę na boki tortu) (kształt kopuły) + ostatnia część biszkoptu + krem dookoła tortu + układamy na torcie masę marcepanową i wygładzamy delikatnie. Oprószamy cukrem pudrem.
11. Możemy udekorować tort wedle własnego pomysłu np. kwiatami lub czekoladą.
12. Tort wkładamy do lodówki.
SMACZNEGO 🤤