Tort piernikowy
Coraz bliżej święta, dlatego już szykujemy listę zakupów i potraw. Chcemy być gotowi szybciej, aby nie robić na ostatnią chwilę planów i zakupów.
Ze słodkości w tym roku zdecydowanie pieczemy tort piernikowy!
Ozdobiony świątecznie będzie się pięknie prezentował na świątecznym stole
400 g mąki
250 g drobnego cukru
2 łyżki kakao
1 opakowanie przyprawy piernikowej
1 łyżeczka kawy
1 łyżka cukru wanilinowego
1,5 łyżeczka cynamonu
2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
150 ml mleka
3 łyżki miodu
220 ml oleju roślinnego
250 ml maślanki
3 jajka
SKŁADNIKI – KREM
450 g mascarpone
300 ml śmietanki kremówki 30%
4 łyżki cukru pudru
1,5 łyżki cukru wanilinowego
2 opakowania śmietan w proszku
1,5 łyżeczki cynamonu
powidła np. śliwkowe
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
CZĘŚĆ PIERNIKOWA:
1. Mieszamy w dużej misce mąkę, cukier, przyprawę piernikową, kakao, kawę, cynamon, proszek do pieczenia, cukier wanilinowy, sodę oraz szczyptę soli.
2. W małym garnku podgrzewamy mleko z miodem – odstawiamy do przestudzenia.
3. Do innej miski wlewamy olej z maślanką oraz dodajemy jajka. Wlewamy do mleka z miodem i mieszamy.
4. Powstały krem wlewamy do suchych składników i miksujemy na jednolitą masę.
5. Ciasto dzielimy na 3 części.
6. Rozkładamy ciasto do równych foremek i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 20 minut.
7. Powstałe ciasta studzimy.
KREM:
1. Mascarpone i śmietankę wlewamy do miski, dodajemy cukier wanilinowy, cukier puder oraz cynamon. Ubijamy krem tak by był puszysty.
2. Na koniec miksujemy z dodatkiem śmietany-fix.
3. Przekładamy tort. Pierwszy placek kropimy np. kawą, aby go nasączyć. Smarujemy powidłami i nakładamy masę tak by została na kolejne piętro. Kładziemy kolejny placek, powidła i masę oraz na koniec placek trzeci jako wierzch.
4. Pozostały krem smarujemy na bokach oraz na wierzchu tortu.
5. Tort możemy obłożyć wiórkami kokosowymi albo płatkami migdałowymi.
SMACZNEGO